Ari Vilén 

LC Aura 40 vuotta

 

 Auran Lions Clubin perustava kokous pidettiin 7. marraskuuta 1968. Paikalla oli tuolloin 19 asiasta kiinnostunutta, jotka merkittiin perustajajäseniksi. Mukana olivat Jaakko Ahtinen, Osmo Antikainen, Raimo Kanerva, Pentti Kapiainen, Heikki Koskinen, Jorma Kyyhkynen, Lauri Lindholm, Sven Mattsson, Pekka Nolvi, Kalevi Mäki, Hannu Mäkinen, Mikko Mäkinen, Heikki Pelttari, Pekka Rinne, Seppo Rouhiainen, Vilho Töyräs, Tarmo Virtanen, Jaakko Vuori ja Veijo Vuorio. Heistä on edelleen toiminnassa mukana ─ enemmän tai vähemmän aktiivisesti ─ kuusi veljeä. Klubin ensimmäisenä presidenttinä toimi Pekka Rinne.  

 LC Auran kummiklubiksi tuli LC Pöytyä ja henkilökohtaisiksi kummeiksi Antti Kaivola ja Teo Nuottamo. Klubimme perustamisjuhlaa vietettiin 1. päivänä helmikuuta 1969. Tämän jälkeen olemme juhlineet vuosittain milloin isommalla ja milloin pienemmällä joukolla. Ensimmäisenä toimintavuotena järjestettiin jääjuhla ja jääveikkaus. Klubi pelasi myös jääpallo─ottelun kunnanvaltuuston joukkuetta vastaan. – Hyvin jääpainotteista toimintaa siis.

 Avustustoiminta on kuulunut ohjelmaamme alusta lähtien. Vuonna 1969 Loimaan aluesairaalalle lahjoitettiin 400 markkaa sydäntarkkailulaitteen hankkimiseksi. Joulukuun 2008 kokouksessa päätettiin osallistua 400 eurolla aluesairaalan kipupumpputalkoisiin. Yksinäisiä vanhuksia muistettiin joulupaketeilla alusta lähtien monien vuosien ajan. Toimikaudella 1969-70 hankittiin jääkaapit vanhustentalolle sekä myöhemmin kerhohuoneen kalustus, televisio ja pihakeinut. Vanhuksille on myöhemminkin järjestetty kuljetuspalvelua ja erilaista virkistystoimintaa.


 Stipendejä koululaisille olemme jakaneet myös vuodesta 1969 lähtien. Lapsia ja nuoria on muistettu myös hankkimalla pelivälineitä kouluille, kalustusta leikkikentille ja soittimia päiväkerholle. Lisäksi on järjestetty lastenjuhlia ja matkoja urheilutapahtumiin. Vuodesta 1978 lähtien on nuorisovaihtoon kustannettu vuosittain yksi tai useampi lukiolainen ja vastaavasti on klubimme vieraana ollut nuoria muista maista.  

 Myös sotaveteraanit ja −invalidit ovat aina kuuluneet avustustemme piiriin. Olemme olleet mukana veteraanilipun hankinnassa sekä virkistys- ja kuntoutustyössä veteraanien tukijaoston perustamiseen asti. Klubiveljestö muodostaa tässä tukijaostossa koko toiminnan perustan. Jaoston puheenjohtajana on pitkään toiminut veli Hannu Mäkinen. Vuosittaiseen ohjelmaan kuuluvat edelleen veteraaneille järjestettävä joulujuhla ja risteilyt. Huomattava haaste oli vuosina 2004-2007 toteutettu veteraanimatrikkelin kokoaminen. 

 Vuosittain olemme jakaneet avustuksia eri järjestöille, urheiluseuroille ja yhteisöille. Olemme osallistuneet myös kansallisiin ja kansainvälisiin keräyksiin ja kampanjoihin Punaiset sulat ja –sydän mukaan lukien. Olemme olleet mukana inkeriläistytön jalkaproteesikeräyksessä. Harvinaisempia aktiviteetteja ovat olleet albojen hankinta-avustus seurakunnalle ja alkometrien hankinta Liedon nimismiespiirille. Suuri joukko opettajia on kustannuksellamme saanut Lions Quest─ koulutusta huumeiden vastaiseen työhön. 

Yksi tärkeä toimintamuoto vuosien varrella on ollut savusaunaprojekti. Alkuperäinen museosauna valitettavasti paloi. Pitkään suunniteltu uusi uloslämpiävä sauna valmistui vuonna 2008. Monia talkootunteja siinä tosin tarvittiin. 


 Ritari Sven Mattsson esitti maaliskuussa 1971, että klubi aloittaisi Auran päivän viettämisen. Seuraavana vuonna se sitten alkoikin. Veli Olli Rönnemaa esitti puolestaan 1979 ajatuksen Auran markkinoista ja asia sai kannatusta. Tänä vuonna järjestettiin markkinat jo 31. kerran. Markkinoista on muodostunut keskeinen toimintamuoto jo klubin taloudenkin kannalta. Vuosien varrella markkinapaikka on hieman vaihdellut siirtyen torilta toiselle. Samoin on sää ollut vaihtelevaa. Alkuvuosina järjestettiin myös markkinailtamia Nuortentalolla. Kun köydenvedossa alettiin toistuvasti hävitä, päätettiin lopettaa koko iltamat vedoten niiden rahalliseen tappiollisuuteen. 

 Veli Veijo Vuorio keksi Markkinalehti-idean Nuorkauppakamarin lehdestä, jota hän oli tekemässä yhdessä Tauno Tauriaisen kanssa. Veli Tauno uhrasikin yli neljännesvuosisadan ajan hiihtolomansa markkinalehden tekoon. Edelleen eläkepäivinäänkin hän osallistuu tähän aktiviteettiin. Markkinoihin ja niiden jälkipuintiin Osuuspankin kokoustiloissa liittyy monta tarinaa, mutta jätettäköön ne tuleviin historiikkeihin. 

 Eräänlainen ikuisuusprojekti oli kyntöauran hankkiminen kunnan symboliksi. Jo vuonna 1970 päätettiin aura hankkia kunnantalon pihalle. Lopulta kyntöaura pystytettiin nykyisen Valintatalon lähelle, kallistuneen rautaputken päähän matkailijoiden ihmeteltäväksi. 1980-luvulla nimettiin sitten toimikunta suunnittelemaan auran uudelleen sijoittamista. Vihdoin 1990-luvun alussa löytyi sopiva aluskivi, jonka päälle hankittiin valettu pronssiaura. Päävastuun hankkeen toteutumisesta kantoi veli Armas Pirinen. Klubin 25-vuotisjuhlavuotta juhlistettiin paljastustilaisuudella. Patsas sijoitettiin Osuuspankin kiinteistön edustalle ja luovutettiin 17.10.1993 kunnalle. Tilaisuutta seurasi maaottelumarssi Sight First ─ projektin hyväksi. Sittemmin on ilmaan heitetty ajatus patsaan siirtämisestä kirjaston edustalle. 

 Ladyjä ei pidä myöskään unohtaa. He ovat aina olleet työssä veljien rinnalla, usein edelläkin. Heidän toimintansa on ollut hyvin itsenäistä. Vuosittain he ovat hoitaneet markkinoiden kahvituksen ja järjestäneet omia tempauksia. Ladyt lahjoittivat klubille oman lipun, joka vihittiin 10-vuotisjuhlassa Turussa 3.2.1979. Heillä on ollut kummilapsi Libanonissa ja tärkeää on ollut myös ystävyyskuntatyö Viron Lihulan kanssa. Nykyisin Lihulassakin on oma klubi, jonka kummeja olemme. 

 Hieman uudemmista toimintamuodoista voidaan mainita vielä vuonna 2002 aloitettu tuloksekas joulukuusimyynti. 

Myös veljien fyysisestä kunnosta on kannettu huolta. Lentopalloturnauksissa on oltu mukana vaihtelevasti. Pyöräilytapahtumat ovat kuuluneet kesän rientoihin. Viime aikoina keskeisiä liikuntamuotoja ovat olleet sähly ja keilaus. Golfiakin on kokeiltu. 

 Muusta virkistystoiminnasta mainittakoon vuosijuhlat ja nuijanvaihtotilaisuudet, joita on pidetty kotinurkilla ja välillä hiukan kauempanakin, sekä teatteri− ym. matkat ja presidentin vastaanotto itsenäisyyspäivän tienoilla. 

 Klubimme toiminta on vakiintunut tiettyihin hyviksi havaittuihin uomiinsa, mutta aika ajoin keksitään myös uusia aktiviteetteja. Kuten veli Tauno Tauriainen on todennut, ”työ on välillä helppoa, välillä raskaampaa ─ mutta aina se on palkitsevaa.” etusivu

jäsenluettelo

hallitus

ajankohtaista

Auran markkinat

kuvia

vain jäsenille


webmaster Hannu Takala